Pharma & Hospital Report: evoluția pieței farmaceutice din România trimestrul 1 2025
Un alt fond de investiții, Lion Capital, deține 36,7% din acțiuni. Persoanele fizice au 10,19%, iar cele juridice dețin 1,47% din Biofarm. În ceea ce privește capitalizarea bursieră, la data de 24 iunie 2024 Biofarm avea o capitalizare de piață de peste 796 de milioane de lei.
Evoluția pieței farmaceutice în volum și în valoare
- Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins 18,97 miliarde lei (+19,8%), produsele fără prescripție medicală din farmacii au însumat 7,61 miliarde lei (+9%) iar segmentul de spital 4,47 miliarde lei (+12,6%).
- Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online.
- Evoluția a fost generată de scăderea canalului de retail (-3,7%) în condițiile în care spitalul a crescut ușor (+1,8%).
A raportat o cifră de afaceri de 226 de milioane de lei în 2022 și un profit de 5,3 milioane de lei. Farmacia București Tehnoplus Farm SRL din București a raportat o cifră de afaceri de 232 de milioane de lei în 2022 și un profit de 46 milioane de lei. Remedium Farm SRL din Cluj-Napoca a raportat o cifră de afaceri de 252 de milioane de lei în 2022 și un profit de 6 milioane de lei. Mysotis SRL din Galați a raportat o cifră de afaceri de 287 de milioane de lei în 2022 și un profit de 6,8 milioane de lei. Grupul Catena-Fildas a ajuns a ajuns în 2022 la afaceri de peste 12 miliarde de lei (aproape 2,5 miliarde de euro), asta dacă se ține cont cumulat de divizia de farmacii și cea de distribuție de medicamente, așa cum reiese din comunicările grupului.
Rompharm SRL, administrată de bulgarii Georgiev Venelin Stoyanov și Atanassov Rossen Atanassov, a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 164 de milioane de lei, cu un profit net de 34 de milioane de lei. În 2019, Rompharm a derulat afaceri în valoare de 220 de milioane de lei şi a raportat un profit net de 54,55 milioane de lei. Compania și-a început nano flex activitatea în 2004 cu două linii de producție de soluții sterile și nesterile, iar ulterior s-a extins pe fabricarea formelor solide, injectabile, seringi preumplute și soluții perfuzabile. Producția internă este însă departe de a acoperi nevoile populației.
Atena Boca: “Căutăm proiecte care să aibă impact mare în viața copiilor și a mamelor”
Dar avansul s-a datorat mai mult scumpirilor, decât creșterii consumului efectiv de medicamente. După cum se arată pe site-ul companiei, Dr. Max este unul dintre cele mai mari lanțuri farmaceutice din Europa Centrală, fiind prezent, în afară de România, pe piețele din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Italia. Printre cele mai mari companii farmaceutice din România se numără producători de medicamente precum Zentiva SA, Biofarm SA și Antibiotice SA, dar și distribuitori precum marile lanțuri de farmacii Catena sau Dr. Max. Pfizer și Moderna întâmpină mari dificultăți în recrutarea de noi talente, necesare în special pentru realizarea vaccinurilor anti-Covid19. După ce în 2020, procesul de angajare în cadrul Moderna a fost, practic, „industrializat” pentru că era necesară creșterea numărului de angajați, în prezent este constatată o scădere a interesului din partea aplicanților. De aceea compania lucrează cu universitățile pentru a identifica potențiali noi angajați.
În România există peste 8.000 de farmacii8 (6.000 după altă estimare9), în marea lor majoritate farmacii independente2. În anul 2023, Biofarm a vândut 24,5 milioane de cutii de medicamente prin farmaciile din România, având o cotă de piață de 3,4%, mai arată datele Cegedim (locul 8 în clasament). A produs 107 milioane de cutii de medicamente, în timp ce Labormed-Pharma S.A. În topul producției s-au aflat medicamente cu substanțe active precum paracetamol, metamizol sodic și tamsulosin.